Dzień Matki
 
 
 
Foto
Foto
Foto
Zapraszamy do skorzystania z promocji, z okazji Dnia Matki, przepis na bombowe lody waniliowe. 

Przepis pochodzi z książeczki z przepisami dodawanej do sorbetiery KitchenAid/ 

Składniki:

  • 600 ml śmietany 12%
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 8 żółtek
  • 230 g cukru
  • 4 łyżeczki pasty z ziarenek wanilii
  • szczypta soli
Do dekoracji:
  • bita śmietana
  • listki mięty
Przygotowanie:
  • Krok 1 – przygotowanie lodowej masy
  • Na średnim ogniu często mieszając podgrzewamy śmietanę 12% aż będzie bardzo ciepła, ale nie gotująca. Odstawiamy z ognia.
  • W dużej misie na niskiej prędkości ucieramy na gładką masę żółtka z cukrem (ok. 30 sekund).
  • Kiedy masa nieco zgęstnieje zaczynamy po 1 łyżce dodawać podgrzaną śmietanę.
  • Kiedy cała śmietana zostanie wmieszana do jajecznej masy przelewamy ją do rondla i ponownie podgrzewamy na średnim ogniu aż do momentu, kiedy zaczną pojawiać się małe bąble powietrza wokół ścianek garnka
  • (nie gotujemy!).
  • Miksturę przekładamy znowu do misy. Mieszamy z kremówką, wanilią i solą.
  • Gotową masę przekładamy do pojemnika, który włożymy na co najmniej 8h do lodówki.
  • Krok 2 – przygotowanie lodów
  • Sorbetierę schładzamy wcześniej przez min. 15h w zamrażalniku. Po wyjęciu podłączamy ją wraz z mieszadłem do miksera i uruchamiamy (nastawiamy najniższą prędkość – 1).
  • Tylko kiedy maszyna pracuje możemy wlać schłodzoną masę lodową, inaczej masa od razu przywrze do ścianek bardzo zimnego naczynia. Zostawiamy mieszając 15-20 minut aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
  • Po zakończeniu mieszania przelewamy gęstą masę do pojemnika, który również umieszczamy
  • w zamrażalniku. Po około 5h można już nakładać kulki lodów do pucharków.
 


 
 
 
Witryna wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celach sesyjnych
oraz statystycznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
 
e-mail: info@alno-kuchnie.pl
Opole, ul. Budowlanych 6, tel. 77 453 07 41
Prószków, ul. Opolska 15, tel. 77 464 89 36